Cele Zece Mahavidya • aspectele feminine ale divinităţii în viziunea tantrică - David Kinsley
"Scopul tantrismului este de a trezi conştiinţa adeptului, de a o dilata şi de a o intensifica. Puterile magice şi înţelepciunea pot fi asociate cu acest proces de transformare, căci multe din puterile magice specificate reprezintă puteri mentale. Prin explorarea şi dilatarea propriei conştiinţe, adeptul descoperă noi dimensiuni ale capacităţilor sale psihice. Odată cu trezirea şarpelui kundalini, care începe să urce şi dinamizează toate chakra-ele, adeptul îşi trezeşte diferite aspecte sau dimensiuni ale conştiinţei, realizând că puterile sale mentale sau psihice sunt mult mai mari decât ce îşi imagina el. De vreme ce cele zece Mahavidya sunt frecvent asociate cu trezirea conştiinţei odată cu parcurgerea diferitelor etape ale căii spirituale, nu este de mirare că ele sunt asociate cu siddhi-urile."
"Ce ar putea face un occidental cu un grup de zeiţe dintre care una îşi taie propriul cap, alta preferă să i se dăruiască drept ofrandă obiecte impure de către adepţi aflaţi ei înşişi într-o stare de impuritate, alta stă pe un cadavru, scoţând afară o limbă de demon, alta face sex cu un partener masculin aşezat pe rugul unui crematoriu, alta stă pe o canapea ale cărei picioare reprezintă patru mari zei masculini din panteonul hindus, alta preferă să fie adorată pe terenul de ardere a cadavrelor prin ofrande de spermă şi alta este o văduvă urâtă ca o cotoroanţă? Sunt oare aceste zeiţe, cunoscute sub numele de cele zece Mahavidya, simple creaţii bizare ale unui grup de radicali din cadrul tradiţiei hinduse, nişte fiinţe obscure a căror semnificaţie este periferică prin comparaţie cu temele de bază din spiritualitatea hindusă? Oare trebuie să le considerăm din start tangenţiale, poate chiar irelevante pentru religia hindusă? După ani de studii şi reflecţii pe această temă, am ajuns la concluzia că acest grup de zeităţi are o logică inerentă, şi dacă sunt înţelese în contextul corect, chiar şi cele mai revoltătoare membre ale sale revelează adevăruri spirituale extrem de importante."
Editura: Mix
Autor: David Kinsley
Format: 13x20 cm.
Număr de pagini: 350
Greutate: 340 gr.
Anul apariției: 2008
ISBN: 978-973-8471-76-4
pag. 41
Shiva a întrebat-o apoi cine erau celelalte zeiţe care îl înconjurau. Zeiţa le-a enumerat pe rând: Kali, Tara, Kamala, Bhuvaneshvari, Chinnamasta, Shodasi, Sundari, Bagalamukhi, Dhumavati şi Matangi. În raport cu Shiva, care se afla cu faţa orientată către sud, Kali se afla în faţă (fiind, deci, orientată tot către sud), Tara deasupra, Chinnamasta în dreapta (fiind orientată către vest), Bhuvaneshvari la stânga (fiind orientată către est), Bagala în spate (fiind orientată către nord), Dhumavati în direcţia sud-est, Tripura-sundari în direcţia sud-vest, Matangi în direcţia nord-vest, iar Shodasi în direcţia nord-est. Mahabhagavata-purana localizează în versetul 77.4-11 cele zece Mahavidya în raport cu zeiţa Kamakhya, pe care o identifică cu Kali. Kamakhya (sau Kali) se află în centru, stând aşezată pe un cadavru care zace pe un lotus aflat la rândul lui pe un leu. Cadavrul îi aparţine lui Shiva, lotusul este identificat cu Brahma, iar leul cu Vishnu. Altfel spus, zeiţa este susţinută de cele trei mari zeităţi masculine din panteonul hindus. Cele zece Mahavidya sunt răspândite în jurul figurii centrale, care este orientată cu faţa către sud30. Niciuna din aceste enumerări ale celor zece Mahavidya nu face precizări cu privire la înfăţişarea individuală sau la caracteristicile specifice ale acestora.
Brihaddharma-purana afirmă însă că Tara reprezintă timpul şi că Chinnamasta este palidă şi înspăimântătoare, dar cea mai mare parte a celor două texte se mulţumeşte să facă referiri foarte generale cu privire la întregul grup. În ambele relatări, Sati apare în forma ei teribilă, neagră, identificată uneori cu Kali, şi îi spune lui Shiva că cele zece zeiţe reprezintă diferitele ei forme.
pag. 284
Zeiţa puterilor magice
A treia legendă scoate în evidenţă un alt aspect al lui Matangi: asocierea ei cu puterile magice, şi în special cu aceea de a exercita controlul asupra altor persoane. Înţeleptul Matanga practică o serie de austerităţi cu scopul de a obţine astfel de puteri, iar Matangi apare ca o manifestare a lui Kali pentru a-i împlini dorinţa lui Matanga.
La fel ca şi celelalte zeiţe din rândul celor zece Mahavidya, îndeosebi Bagalamukhi, Matangi este adorată pentru a obţine anumite puteri magice sau psihice. într-o rugăciune descrisă în Mahabhagavata-purana, cele zece Mahavidya sunt grupate în funcţie de puterile lor particulare. Sadhaka se roagă să devină la fel de generos ca Chinnamasta, să semene cu Bagalamukhi pe câmpul de luptă, cu Dhumavati atunci când este mânios, cu Tripura-sundari atunci când îndeplineşte funcţii regale, cu Bhuvaneshvari pe timp de pace, şi să îşi controleze duşmanii la fel ca Matangi. În mai multe pasaje, Tantrasara afirmă că prin meditaţia asupra ei, prin recitarea mantra-ei sale sau prin adorarea lui Matangi, adeptul dobândeşte puterea de a-i controla pe ceilalţi, de a manifesta orice realitate prin puterea cuvântului şi de a-i atrage pe oameni.
Textele consacrate celor zece Mahavidya conţin adeseori o secţiune numită prayog viddhi, "referitoare la împlinirea dorinţelor". Aici sunt oferite diferite "reţete" pentru obţinerea anumitor beneficii concrete prin adorarea zeiţei respective. Deşi Matangi nu este singura zeiţă asociată cu îndeplinirea dorinţelor, ea rămâne totuşi una din principalele zeiţe adorate pentru obţinerea puterilor magice şi pentru acordarea de favoruri. De aceea, pentru a ne face o idee mai clară în legătură cu adorarea celor zece Mahavidya, merită să discutăm mai detaliat acest aspect al cultului lui Matangi. Înainte de a aduce ofrande specifice pentru îndeplinirea dorinţelor personale, adeptul trebuie să facă anumite rituri preliminare. Primul şi cel mai important dintre ele constă în activarea mantra-ei zeiţei (purashcarna), în cazul de faţă a mantra-ei lui Matangi, care reprezintă un aspect indispensabil al ritualurilor care urmează.
Sadhaka activează mantra practicând următoarele tehnici: 1) el recită mantra de zece mii de ori; 2) oferă prin ardere flori amestecate cu miere şi unt ghee, în timp ce rosteşte mantra de o mie de ori; 3) toarnă apă purificată...
Mulţumiri ... 11
Introducere ... 13
Partea întâi Cele zece Mahavidya privite ca grup ... 21
Cele zece Mahavidya ... 23
Contexte literare şi iconografice tipice ... 27
Cele zece Mahavidya ca forme ale lui Mahadevi ... 34
Miturile originii celor zece Mahavidya ... 38
1. Cele zece Mahavidya ca forme ale zeiţei Sati ... 38
2. Cele zece Mahavidya ca forme ale lui Parvati ... 45
3. Cele zece Mahavidya ca forme ale lui Kali ... 47
4. Cele zece Mahavidya ca forme ale lui Durga ... 48
5. Cele zece Mahavidya ca forme ale lui Shatakshi ... 55
Concluzii ... 56
Relaţii reciproce între cele zece Mahavidya ... 59
1. Formele Marii Zeiţe ... 59
2. Conexiuni shivaite ... 60
3. Surorile ... 60
4. Etape în viaţa femeilor ... 61
5. Etape ale creării şi distrugerii ... 62
6. Cele trei guna-e ... 63
7. Cele trei stări ... 64
8. Formele teribile şi cele pacifiste ... 65
9. Aspecte dinamice şi statice ale Divinităţii ... 66
10. Cunoaşterea şi ignoranţa (tăinuirea) ... 66
11. Fazele lunare ... 67
12. Zeiţele şi calea mâinii stângi sau a mâinii drepte ... 68
13. Etapele conştiinţei ... 69
Adorarea celor zece Mahavidya ... 73
Adorarea în temple ... 73
Adorarea tantrică ... 74
Cele zece Mahavidya şi puterile magice ... 80
Semnificaţia termenului Mahavidya ... 84
Consideraţii finale ... 88
Partea a doua Cele zece Mahavidya în aspectul lor individual ... 93
Kali Zeiţa neagră ... 95
Istoria timpurie a lui Kali ... 98
Preeminenţa lui Kali în tantrism ... 104
Kali ca Mahavidya exemplară ... 110
Limba lui Kali: gustul interzis ... 112
Părul lui Kali: impurificare şi disoluţie ... 115
Kali ca expresie a realităţii supreme ... 118
Concluzie ... 125
Tara Zeiţa care îi călăuzeşte pe adepţi atunci când au necazuri ... 127
Locul Tarei în budism ... 127
Vasishtha şi Mahacina-tara ... 132
Tara cea teribilă din hinduism ... 135
Semnificaţia simbolică a Tarei ... 141
Latura blândă a Tarei în hinduism ... 143
Adorarea Tarei la Tarapith ... 148
Tripura-sundari Cea fermecătoare în cele trei lumi ... 152
Mitologie şi caracteristici ... 154
Numele Tripura-sundari, Shodasi şi Lalita ... 162
Mantra Srividya şi Sri Chakra ... 166
Bhuvaneshvari Cea al cărei corp este lumea ... 173
Mitul originii ... 173
Bhuvaneshvari privită ca întruchipare a lumii fizice ... 175
Regina cosmică ... 178
Bija-mantra hrim ... 179
Yantra lui Bhuvaneshvari ... 181
Frumuseţea, atractivitatea şi simbolurile lui Bhuvaneshvari ... 186
Chinnamasta Zeiţa auto-decapitată ... 190
Prototipuri posibile ... 191
Miturile originii ... 194
Implicaţiile miturilor originii ... 196
Ofrandele din capete ... 198
Capetele privite ca simboluri ale unor obiecte de putere ... 200
Transcenderea dorinţei ... 202
Vitalitatea sexuală ... 204
Simbolul creaţiei vii ... 206
Fluxul ascendent al lui kundalini ... 208
Chinnamunda şi tradiţia meditativă budistă ... 211
Transcenderea conştiinţei false ... 212
Adorarea Chinnamastei ... 213
Bhairavi Cea teribilă ... 218
Un imn în onoarea lui Bhairavi ... 218
Zeiţa distrugerii ... 221
Zeiţa cu multe forme ... 223
Dimensiunile cosmice ... 227
Dhumavati Zeiţa văduvă ... 228
Nirrti, Jyestha şi Alakshmi ... 228
Miturile originii ... 234
Dhumavati ca simbol al rolului transformator al destinului nefavorabil ... 236
Templul lui Dhumavati din Varanasi ... 241
Portrete neobişnuite ale lui Dhumavati ... 243
Bagalamukhi Cea care paralizează ... 249
Miturile originii ... 249
Numele de Bagalamukhi şi Pitambara ... 252
Puterile magice ... 256
Shava Sadhana ... 260
Templele lui Bagalamukhi ... 267
Matangi Zeiţa proscrisă ... 270
Referiri timpurii la Matangi într-o legendă budistă ... 270
Miturile originii ... 274
Zeiţa care preferă impurităţile ... 276
Zeiţa proscrisă (a castelor inferioare - paria) ... 280
Zeiţa puterilor magice ... 284
Kamala Zeiţa lotusului ... 287
Istoria timpurie a lui Sri ... 289
Asocierea lui Sri Lakshmi cu zeităţile masculine ... 290
Sri Lakshmi şi Vishnu ... 291
Adorarea lui Lakshmi ... 293
Poziţia Kamalei în rândul celor zece Mahavidya ... 293
Partea a treia Concluzii finale ... 301
Cadavrele şi terenurile funerare ... 301
Craniile şi capetele tăiate ... 307
Sexualitatea şi conştiinţa trezită ... 310
Numitorul comun al imagisticii morţii şi al celei sexuale ... 314
Rolurile femeilor şi adoraţia lor ... 316
Natura potenţial eliberatoare a modelelor antisociale ... 323
Glosar ... 325
Bibliografie ... 333