Telefon: 0723 370 540

Mi-e poftă! Ce mă fac? cauzele emoţionale ale poftelor alimentare - Doreen Virtue

Mi-e poftă! Ce mă fac? cauzele emoţionale ale poftelor alimentare - Doreen Virtue

29,00 RON 32,00 RON
Disponibilitate: 2-3 Days
 Ai poftă de ciocolată, pâine, brânză, cartofi prăjiţi, sau alte alimente? Dacă este aşa, există un motiv pentru asta, după cum explică cartea incredibilă a lui Doreen Virtue.   Fiecare poftă de mâncare corespunde de fapt unei anumite emoţii, astfel ...
Cu TVA: 29,00 RON
Cod produs: carte

 Ai poftă de ciocolată, pâine, brânză, cartofi prăjiţi, sau alte alimente? Dacă este aşa, există un motiv pentru asta, după cum explică cartea incredibilă a lui Doreen Virtue.
   Fiecare poftă de mâncare corespunde de fapt unei anumite emoţii, astfel încât odată ce ai înţeles sensul din spatele poftelor tale şi ai aplicat informaţiile şi afirmaţiile din această carte, vei fi capabil să vindeci ciclul de abuz de mâncare. În plus, vei citi studii ştiinţifice despre proprietăţile de alterare a stării de spirit şi de modificare a energiei ale fiecărui aliment, iar asta te va ajuta să înţelegi felul în care poftele alimentare reflectă sentimentele tale.
   Acest ghid cuprinzător şi abilitant îţi va arăta, de asemenea, cum să citeşti şi să interpretezi poftele tale alimentare cât pe ale celor din jur. Astfel îţi vei îmbunătăţi viaţa, înţelegând mecanismele emoţionale care te guvernează pe tine şi pe cei din jur.
   Ţineţi în mână o carte unică prin aportul de informaţii care vă asigură toate instrumentele emoţionale, fizice fi spirituale de care aveţi nevoie pentru a vă împăca în sfârşit cu mâncarea şi cu poftele alimentare!


Editura: Livingstone

Autor: Doreen Virtue

Format: 13x20 cm.

Greutate: 235 g.

Număr pagini: 304

Anul apariției: 2013

ISBN: 978-606-93204-8-8

pag. 27-28


   Vindecă-ţi apetitul, nu-l omorî

   Cred că o să vă placă să aflaţi despre interpretarea poftelor de alimente.
   Când ţin prelegeri şi vorbesc la talk show-uri pe tema aceasta publicul întotdeauna vrea să le interpretez poftele de alimente Am decis să scnu această carte, ca să puteţi afla cum să vă faceţi propriile interpretări şi cum să interpretaţi poftele de alimente ale prietenilor şi familiei.
   Veţi fi uluiţi de înţelepciunea apetitului vostru si de cât este de exactă intuiţia voastră, astfel încât să poftit, exact la alimentul care corespunde stăm emoţionale sau de energie dorite!
   Daţi-mi voie să vă întreb: în ceea ce priveşte apetitul, obiceiurile alimentare sau greutatea - par să vă controleze poftele de alimente? Simţiti uneori că nu aveţi de ales. decât să mâncaţi alimentul de care va e poftă? Există momente când nu puteţi să vă gândiţi la altceva, decât la mâncare? Fie că vă e poftă de ciocolată, de cheese-burger, pâine sau îngheţată, nu-i aşa că a lupta cu poftele reprezintă culmea frustrării?!
   Stomacul spune: "Vreau să mănânc asta - ACUM'"
   Iar mintea răspunde: "Nu, nu poţi să mănânci. Te îngraşă. Trebuie sa slăbeşti. Uită de alimentul ăla."
   Însă stomacul răspunde: "Dar îl vreau!". Cu cât mintea spune "nu", cu atât mai mult vreţi să îl mâncaţi.
   În adâncul nostru, ştim cu toţi, că foamea noastră rareori are baze fizice. De obicei, foamea este o dorinţă de a ne simţi mai bine chiar acum. La fel ca un animal în cuşcă, care se plimbă încoace si încolo, apetitul se învârte prin toate gândurile, planurile si energia voastră. Vă imaginaţi detalii despre alimentul la care poftiţi: ce gust are, de unde să îl cumpărati, cum să îl pregătiti. Vă imaginaţi si cum o sa "eliminaţi" caloriile şi gramele de grăsime, sărind peste micul dejun şi făcând mişcare.
   E un ciclu adictiv, în care căutarea alimentului preia mare parte din viaţa voastră. Dintr-o dată. nu mai aveţi controlul voi. ci alimentul. Dar dacă sunteţi ca mine, atunci nu veţi vrea să vă luptaţi împotriva voastră pentru tot restul vieţii. Vestea bună e că nici nu trebuie să o faceţi. Problemele de greutate corporală şi de alimentaţie nu trebuie să reprezinte o luptă continuă între voinţă şi poftă, atunci când:
   Vă deplasaţi atenţia de la a menţine o pierdere în greutate la a menţine pacea mentală.
   Atâta timp cât vă menţineţi pacea mentală, nu veţi mai simţi niciodată că apetitul v-a scăpat de sub control! Însă uneori e derutant să ştii exact ce anume te va salva de necaz şi îţi va da această pace. Şi aici poate fi de ajutor interpretarea poftelor de alimente, care îţi dă de ştire ce domeniu din viaţa ta are nevoie de atenţie.
   Fiecare aliment de care aveţi poftă corespunde unei anumite emoţii sau probleme care necesită atenţia voastră. Atunci când sunteţi deprimaţi, este probabil că veţi avea poftă de un produs lactat, cum ar fi brânza sau îngheţata. Atunci când sunteţi încordaţi, veţi vrea ceva crocant - chipsuri sau alune. Practic, există un motiv biologic şi psihologic pentru fiecare aliment de care aveţi poftă. Odată ce descoperiţi emoţia subiacentă, veţi avea un sentiment de uşurare, care vine din faptul că sunteţi sinceri cu voi înşivă. La acel moment, pofta se va diminua.
   Toate alimentele conţin minerale, aminoacizi, texturi, mirosuri şi au proprietăţi care influenţează dispoziţia şi nivelul de energie. Unele sunt stimulante, altele sunt depresoare, iar altele activează centrii de plăcere din creier. Practic, multe dintre proprietăţile alimentelor "psihoactive" - sau care modifică dispoziţia - , sunt identice cu cele ale medicamentelor care se prescriu în caz de depresie, anxietate şi astm!
   Dispoziţia pe care doriţi să o trăiţi în mod intuitiv determină ce aliment veţi pofti. De exemplu, dacă vă simţiţi deprimaţi sau letargici, veţi avea poftă de alimente care vă înviorează dispoziţia. Dacă vă simţiţi tensionaţi sau iritabili, veţi avea poftă de alimente care vă liniştesc nervii. Vă simţiţi plictisiţi? Poftele vă vor conduce către...


pag. 126-127

   PROTEINE

   Proteinele, care se găsesc în carne, peşte şi vânat, sunt compuse aproape în întregime din aminoacizi. Aşadar, proteinele conţin foarte mult triptofan. Cu toate astea, în mod surprinzător, proteinele nu creează foarte multă serotonină. Asta pentru că toţi ceilalţi aminoacizi din proteină concurează cu triptofanul. Pentru a pătrunde în creier, ca să facă serotonină, aminoacizii trebuie să treacă printr-o barieră uriaşă, numită "bariera sânge creier". Pentru aceasta este nevoie de multă tărie şi putere.
   Atunci când există multe tipuri de aminoacizi care concurează ca să treacă de bariera creierului, e ca o bătaie într-o gaşcă mare! Toţi aminoacizii sunt destul de bătuţi şi, până ajung la barieră, sunt prea speriaţi ca să mai treacă dincolo. Aşa că, atunci când mâncăm un aliment cu conţinut bogat de aminoacizi, cum ar fi carnea de vită, de pasăre sau peştele, de fapt, nivelul de triptofan sau de serotonină, nu va creşte prea mult.

   CARBOHIDRAŢII

   În comparaţie cu proteinele, carbohidraţii conţin puţin triptofan. Însă asta nu contează. Atunci când mâncăm alimente ce conţin carbohidraţi, banda flămândă de aminoacizi concurenţi nu mai e pe acolo, ca să ia la bătaie sau să slăbească triptofanul pe care îl conţin aceste alimente.
   Atunci când mâncăm carbohidraţi, corpul nostru secretă insulină. Insulina e ca un soi de copil cool, care se oferă să-i ia pe toţi membrii bandei la o plimbare în centru, cu maşina lui cea tare şi nouă. Triptofanul nu e invitat, dar e în regulă; el preferă să stea singur şi să meargă la creier. Aşa că insulina "distrage" aminoacizii bătăuşi, transportându-i la schelet. Astfel, eroul nostru, triptofanul, este liber să călătorească la creier!
   După o masă bogată în carbohidraţi, care nu conţine proteine, cei mai mulţi oameni se simt calmi, relaxaţi sau chiar obosiţi. Asta se întâmplă din cauza aportului de triptofan în creier şi de creşterea ulterioară a nivelului de serotonină. Atunci când mâncăm junk food fără proteine - de exemplu, dulciuri sau snacks - avem o cădere de energie. În trecut, numeam această experienţă "fluctuaţii ale glicemiei", însă în prezent, savanţii atribuie căderea de energie de după bomboane nivelului crescut de serotonină.

   Pastile pentru reducerea poftelor de alimente?

   Au apărut medicamente care reduc poftele de carbohidraţi şi de grăsimi, crescând nivelul de serotonină. Testele iniţiale cu fenfluramină şi dexfenfluramină, cunoscute ca "agenţi serotoninergici", au redus poftele de carbohidraţi cu 40-55 la sută şi poftele de grăsimi cu 67 la sută. Medicamentele au încetinit ritmul cu care se golea stomacul; poftele de grăsimi s-au redus, deoarece stomacul se simţea plin mai mult timp.
   Siguranţa pe termen lung a acestor medicamente este analizată în prezent şi, deocamdată, lucrurile stau bine. Cu toate astea, unii savanţi se întreabă dacă este înţelept să te joci cu creierul. Oare merită să rişti o vătămare a creierului, pentru a trăi o viaţă fără pofte? Fără îndoială că mulţi ar răspunde: "Clar că merită!"
   Cu toate astea, eu tot cred în adoptarea unei abordări mai naturale, În loc să mascăm poftele, de ce să nu le vindecăm? Nivelul scăzut de serotonină, după cum am văzut, este produsul unui stil de viaţă stresat. Insomnia, grijile, lipsa de mişcare şi consumul excesiv de alcool sau de cofeină, toate micşorează nivelul de serotonină. În loc să mai adăugăm încă o substanţă în ecuaţie, de ce să nu ajustăm stilul de viaţă, astfel încât producţia de serotonină să fie adecvată în mod natural?
   De asemenea, mă îngrijorează puţin faptul că unii oameni aşteaptă o pastilă miraculoasă de regim, care să fie disponibilă peste tot şi pe care o văd ca pe panaceul pe care îl căutau. Multe emisiuni de ştiri de la televizor amăgesc publicul, făcând oamenii să creadă că "pastila...


pag. 232-233

   Capitolul douăzeci şi unu

   Alimente cu conţinut ridicat de grăsimi: încercarea de a umple golul


   Conţinutul de grăsimi din alimentele de care avem poftă are o semnificaţie destul de mare. Deşi studiile arată că cei mai mulţi oameni preferă alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi atunci când se simt deprivaţi de calorii (de exemplu, în timpul unei diete obişnuite), există şi oameni care au pofte copleşitoare de alimente cu conţinut ridicat de grăsimi. Acestea sunt persoane care trăiesc efectiv la restaurantele fast food, unde cheeseburgerii plini de grăsime şi cartofii prăjiţi plini de ulei fac parte din viaţa de zi cu zi.
   Dietele cu conţinut ridicat de grăsimi indică o frică de sentimentul de gol. Alimentele cu conţinut ridicat de grăsime rămân în stomac mult mai mult timp decât alimentele cu conţinut scăzut de grăsime, care se digeră şi trec prin sistem destul de rapid. Persoanele care suferă de pofte de alimente cu conţinut ridicat de grăsimi se tem să înfrunte perspectiva de a avea stomacul gol, astfel că se asigură că au burta plină, mâncând continuu alimente cu conţinut ridicat de grăsimi. Adesea, persoana care mănâncă alimente cu conţinut ridicat de grăsimi are o teamă profundă de ceva. De a fi singură. De a înfrunta un adevăr îngrozitor. De a-şi asuma responsabilitatea. De a face schimbări. Aceste frici şi nesiguranţe sunt potolite de un stomac umplut consistent.
   Poftele de alimente cu conţinut ridicat de grăsime includ poftele de cheeseburgeri, cartofi pai, sau rondele de ceapă şi alimente prăjite moi. Versiunile grase de carne, cum ar fi puiul prăjit, friptura de coaste, şunca, carnea de porc intră şi ele în această categorie.
   Sentimentul de gol de care se tem persoanele care mănâncă grăsimi provine adesea dintr-o lipsă de scop sau de sens în viaţă. Adesea, persoana care mănâncă grăsimi ai vrea să îşi schimbe cariera, sau să revină la studii, dar îi este teamă de eşec sau de schimbare. Grăsimea umple stomacul şi blochează conştientizarea crizelor acestui sentiment de gol. Însă de îndată ce stomacul este gol, poftele de grăsime ale persoanei revin.
   Persoanele care suferă de pofte de grăsimi adesea trăiesc vieţi dureroase. Ele se pun adesea în situaţii în care oamenii să le rănească, fie emoţional, fie fizic. Ele se rănesc şi se trădează pe sine. Şi adesea, nu ştiu că au dreptul să insiste ca acest tratament abuziv să înceteze. De asemenea, le e frică să ia cuvântul şi să spună: "Nu! Mă răneşti!" Pamela e un exemplu bun.
   Participantă la unul din seminariile mele. Pamela a spus că ea credea că toţi bărbaţii aveau să o trădeze întotdeauna şi să o înşele. Avusese o relaţie de trei ani de zile cu Marcus, un bărbat care vrusese să se căsătorească cu ea. Însă Pamela era sigură că Marcus avea să o părăsească pentru o altă femeie şi se gândea mereu: "Sunt prea grasă ca să păstrez prea mult timp atenţia unui bărbat."
   De fiecare dată când Marcus sugera căsătoria, Pamela îl refuza sau schimba subiectul. Deşi, după cum îl descria Pamela, Marcus era un bărbat iubitor, orice om are limite; oamenii sănătoşi nu se agaţă de relaţii nesănătoase. Când si-a dat seama, în cele din urmă, că Pamela era incapabilă să dea sau să primească iubire, s-a despărţit de ea.
   Astfel că cele mai groaznice frici ale Pamelei s-au confirmat, dar asta doar pentru că ea le-a făcut să se manifeste. înainte să vină la seminarul meu, avusese un acces de consum de produse cu conţinut ridicat de grăsime care o ţinuse trei săptămâni. "Vreau să am o altă relaţie, dar îmi e frică să nu fiu trădată din nou", se plângea ea. I-am atras atenţia Pamelei că, de fapt. ea singură se trădase, îndepărtându-l...

Prefaţă ... 11
Mulţumiri ... 15

   Partea întâi - Ai încredere în instinctul tău ... 17

Capitolul întâi
Introducere: a fi gras e o problemă spirituală ... 19

Capitolul doi
Sentimentele de FFTS ... 38

Capitolul trei
Foamea emoţională: trăsături, elemente declanşatoare şi triumfuri ... 46

Capitolul patru
Ce tip de consumator emoţional sunteţi? ... 57

Capitolul cinci
Apetitul: impulsul de a supravieţui ... 70

Capitolul şase
De ce mâncăm mai mult la petreceri şi de sărbători? ... 88

Capitolul şapte
Cum este afectată greutatea de tipul de personalitate ... 103

   Partea a doua - Interpretarea poftelor alimentare ... 109

Capitolul opt
Cum ne schimbă dispoziţia mâncarea ... 111

Capitolul nouă
Self-help pentru pofte alimentare ... 135

Capitolul zece
Hrana pentru suflet: vindecarea rădăcinii poftelor constante ... 140

   Partea a treia - Ştiinţa poftelor alimentare ... 151

Capitolul unsprezece
Poftele de ciocolată: foamea de iubire ... 153

Capitolul doisprezece
Sunteţi dependenţi de ciocolată? (Test) ... 164

Capitolul treisprezece
Poftele de lactate: alimente antidepresive ... 171

Capitolul paisprezece
Snacksuri sărate: stresul, furia şi anxietatea ... 177

Capitolul cincisprezece
Alimentele condimentate: nevoia de incitare ... 190

Capitolul şaisprezece
Poftele de lichide: ciclurile fluctuante de energie ... 197

Capitolul şaptesprezece
Alunele şi untul de alune: foamea de distracţie ... 207

Capitolul optsprezece
Produse de panificaţie, orez şi paste: liniştitoare şi calmante ... 213

Capitolul nouăsprezece
Prăjituri, torturi şi plăcinte: pofta de îmbrăţişări, plăcere şi liniştire ... 219

Capitolul douăzeci
Pofte de bomboane: energizante dulci, recompense si distracţie ... 224

Capitolul douăzeci şi unu
Alimente cu conţinut ridicat de grăsimi: încercarea de a umple golul ... 232

Capitolul douăzeci şi doi
Iubirea este sentimentul care te satură ... 239

   Partea a patra - Graficul de pofte alimentare ... 243

Capitolul douăzeci şi trei
Graficul poftelor alimentare ... 245

Glosar de termeni ... 277
Note ... 285

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Nota: Rău           Bun