Karma reprezintă totalitatea greşelilor acumulate în vieţile anterioare şi chiar şi în această viaţă. Un scop important al vieţii noastre este purificarea karmei. Omul nu este responsabil doar de karma sa personală, ci şi de cea naţională, chiar şi de cea globală. Când omul devine conștient şi îşi rezolvă propriile greşeli, ajută la dizolvarea karmei naţionale şi globale. Marile probleme ale omenirii sunt ataşamentele şi interesele. Oamenii se atașează de persoane, bunuri materiale, anumite forme de gândire.

Există mai multe tipuri de karmă:

Karma conjugală

Mulți parteneri de cuplu care au probleme acum, au fost în vieţile trecute mari duşmani. Unii dintre ei chiar şi-au ucis partenerii, şi de aici tot felul de probleme şi scandaluri. Un alt tip de legătură karmică negativă este cea în care au existat căsătorii nefericite în vieţile anterioare. Conflictele lor se vor extinde pe parcursul mai multor vieţi, dacă nu se iau măsuri. Deşi în număr mic, există şi cupluri foarte fericite, unite printr-o karmă pozitivă din trecut. Karma pozitivă, la fel ca şi cea negativă, nu durează la infinit.

Karma familială

Nicio familie nu se formează întâmplător. Pe parcursul vieţilor anterioare, membrii aceleiaşi familii s-au întâlnit în situaţii mai bune sau mai rele. Acum, ei se reîntâlnesc pentru a regla unele lucruri rămase nerezolvate. Dacă ar fi să se investigheze karma unei familii, s-ar găsi probleme care se întind de-a lungul multor generaţii în urmă. Greşelile unor rude îndepărtate pot crea o karmă familială care influenţează soarta descendenţilor familiei. Unele dintre cele mai grele karme sunt acelea dintre părinţi şi copii. Legăturile lor pot fi negative sau pozitive. Cel ce reglează o astfel de karmă va realiza un progres foarte important spre eliberare şi iluminare. În aceste legături sunt implicate mari emoţii şi de aici vin problemele.

Karma naţională

Fiecare naţiune de pe Pământ are propriul său spirit, iar acel spirit are propria sa karmă. Aceasta îi afectează pe toţi cei care locuiesc în acea ţară, fie că sunt născuţi acolo sau că emigrează acolo.

Karma rasială

Este cea care determină apariţia fiecărei rase. Putem da un exemplu: un om de o anumită naţionalitate şi religie nu poate accepta un alt om sau o altă naţie, iar dacă ar putea ar face mult rău celuilalt. În viaţa viitoare, se va încarna cu siguranţă în acea naţie şi cu acea religie pe care el le-a urât, şi va suferi la rândul lui, multe atacuri din partea altor persoane.

Karma geografică

Pământul ca fiinţă vie şi tot ce conţine el, a fost dăruit omului de către divinitate. Tot ce există viu pe acest Pământ are spirit. Tulburările aduse acestui spirit duc la crearea karmei geografice.

Karma globală

Pământul se află, încă, la jumătatea drumului în evoluţia sa spirituală. Întreaga cantitate de karmă personală formează karma globală. Pe măsură ce omenirea evoluează, conştientizează şi purifică această karmă, ea se va elibera din ce în ce mai mult de materie. În raport cu orice eveniment sau situaţie, omul trebuie să se distanţeze, să devină un simplu observator şi să nu mai reacţioneze. Este vorba de a trăi cu detaşare, devenind indiferenţi la o karmă bună sau rea. Cea mai bună cale de a arde karma este servirea. Pe măsură ce ajutăm, atragem către noi energie. Dăruind această energie, primim alta în schimb. Dacă omul trăieşte manifestările karmei fără ataşamente, depunând eforturi pentru alţii şi pentru societate, karma sa se va dizolva şi va dispărea.

Purificarea karmei

Karma este acumulată în decursul mai multor încarnări. Ea reprezintă însumarea a tot ceea ce aţi săvârşit în vieţile anterioare. Conflictele sufleteşti nerezolvate pot crea blocaje energetice care afectează modul în care gândim, simţim şi ne comportăm. Pe măsură ce îndepărtaţi un blocaj, treceţi printr-un proces de purificare care are loc la mai multe niveluri. Ori de câte ori renunţaţi la un obicei prost sau la o idee negativă, sufletul vostru începe să se detoxifice. Trebuie să iertaţi pe cei care v-au rănit şi să puneţi capăt oricăror dispute. Când ne îndreptăm greşelile, ne restabilim integritatea şi devenim oameni întregi. Suntem atraşi de oameni de care ne-am legat încă din vieţile trecute. Putem avea datorii faţă de ei sau suntem legaţi prin iubire. Ne imaginăm adesea că, pe măsură ce fiinţa progresează, ea se eliberează de karma sa, însă nu acesta este adevărul. Omul aflat la acest nivel devine un discipol, un iniţiat, un servitor al lumii şi se încarcă cu o parte a karmei mondiale. Cea mai bună metodă de a arde karma este servirea. Pe măsură ce servim, atragem către noi energia. Adevăraţii servitori ai omenirii sunt discipolii. Ei nu mai aparţin familiei lor, nici prietenilor, nici lor înşişi, ci aparţin lumii. Pentru cel care doreşte să evolueze spiritual şi să-şi purifice karma, discipolatul prin servire ar putea să fie cea mai bună soluţie.

Karma şi simptomele ascensiunii

Trezirea îl poate ajuta pe om să conştientizeze că de el depind: propria sa viaţă, sentimentele şi starea sa mentală. Îl ajută să înveţe mai bine cum să-şi folosească liberul arbitru şi cum să-şi împlinească mai uşor menirea. Un alt pas important este procesul de purificare în care acesta intră, proces ce include atât corpul fizic, cât şi corpurile subtile. Devenind conştient de propria divinitate şi accesând din ce în ce mai mult Sinele Suprem, va lucra conştient la purificarea karmei sale, nemai acceptând ca aceasta să-l blocheze pe cărarea ascensiunii sale.

Există trei tipuri importante de karmă:

karmă de ataşament posesiv de persoane sau bunuri materiale

Reprezintă toate dezechilibrele emoţionale, dorinţele, încăpăţânarea, orgoliul, problemele sentimentale, sexuale, putere şi bani. Acest tip de karmă se rezolvă prin unele încercări precum: pierderi de bani, furturi, răsturnări de şansă, pierderea persoanelor iubite (separare sau moarte) sau prin boli: gât, inimă, rinichi, organe sexuale etc.

karmă de agresivitate fizică sau verbală

Corespunde oricărui tip de violenţă exercitată asupra altuia, unei defectuoase utilizări a energiei, proastei folosiri a planului material, probleme de cuplu şi familie. Se poate rezolva prin unele încercări precum: conflicte între parteneri, rupturi de uniuni şi de asociaţii, accidente, certuri în familie, probleme cu legea, boli de cap, stomac, rinichi etc.

karmă de ignoranţă

Corespunde folosirii necorespunzătoare a cunoştinţelor într-un scop egocentric sau unei comunicări deficitare (minciună, abuz de încredere). Pot apărea încercări precum: erori cu consecinţe neplăcute, eşecuri la examene, probleme de comunicare, probleme la orice tip de început, dificultăţi în a se face înţeles, accidente în călătorii, înşelăciuni şi trădări diverse, boli de nervi, plămâni, sistem circulator, ficat, intestine, sistem limfatic etc.În cel mai bun caz, ne naştem cu două dintre aceste tipuri de karmă, dar există și cazuri în care oamenii sunt încărcaţi cu toate cele trei tipuri. De asemenea, sunt şi situații, destul de rare, în care persoane ce vin pe Pământ cu program special, prezintă numai un tip de karmă, pe care știu foarte bine cum să o purifice.

Karma şi recuperarea sufletului

Viaţa ne trece pe toţi, mai devreme sau mai târziu, prin tot felul de probe. Problemele emoţionale sau sexuale, pierderea unor fiinţe dragi, despărţirile, accidentele şi bolile sunt numai câteva din cauzele pierderii sufletului. Chiar şi atunci când vizităm anumite locuri care ne plac, lăsăm acolo porţiuni din noi, din punct de vedere energetic. Există persoane care trăiesc stări puternice de ataşament faţă de alte persoane. În acest mod ele fragmentează inconştient porţiuni din propria lor fiinţă ce se alipesc de aura acelora de care sunt ataşaţi. În alte cazuri, persoanele posesive adună în aura lor fragmente din sufletul celor pe care i-au dominat un timp îndelungat. Atunci când un număr mare de fragmente din sufletul altora se adună în aura cuiva, pot apărea multe dificultăţi, mai ales la nivel mental. Energia sufletului nu poate fi distrusă însă, sufletul se poate fragmenta de multe ori. Fără un suflet intact nimeni nu poate să fie deschis schimbării. Când sufletul este împărţit şi separat nu are suficientă energie să urce spre niveluri evolutive superioare. Refacerea sufletului ne ajută să eliminăm toate legăturile karmice şi amprentele negative, aspecte foarte importante ce ajută la ascensiunea noastră în aceste timpuri de schimbări.

Vă reamintesc ce spun Maeştrii Luminii: „Va veni un timp în care în lumina voastră vor trăi mulţi.” Doamne ajută!

Maria Cristina Stroiny

Fragment din vol. II din cartea Mesaje de la Maeștrii Ascensionați. O misiune importantă: ROMÂNIA